Jadłospis - Czysta
Poniedziałek - 27.10.2025r.
Śniadanie:
pieczywo mieszane pszenno - żytnie, żytnie, masło (82% tłuszczu), wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, kawa inka
Alergeny: gluten, soja, sezam, jaja,mleko
II śniadanie: pomidorki koktajlowe
Obiad:
krupnik z ziemniakami, kluski leniwe polane z cukrem waniliowym, marchewka w słupkach, woda z cytryną
Alergeny: seler, gluten, jajko, mleko
Podwieczorek:
pieczywo mieszane pszenno - żytnie, żytnie, masło (82% tłuszczu), dżem wiśniowy niskosłodzony, biała rzodkiew, herbata z cytryną i cukrem
Alergeny: gluten, soja, sezam, jaja,
Wtorek - 28.10.2025r.
Śniadanie:
chleb owsiany, masło (82% tłuszczu), twarożek z rzodkiewką, kakao
Alergeny: mleko, gluten, soja, sezam, jaja
II śniadanie: jabłko
Obiad:
zupa pomidorowa z ryżem, śmietana 15%, ziemniaki, pieczony filet z indyka w sosie własnym, gotowany kalafior polany masłem z bułką tartą, kompot wiśniowy
Alergeny: seler, gluten, jaja
Podwieczorek:
jogurt grecki z miodem naturalnym,chrupki kukurydziane, banan
Alergeny: mleko, gluten, jaja
Środa - 29.10.2025r.
Śniadanie:
miodowe płatki na mleku, bułka angielka, masło (82% tłuszczu), powidła śliwkowe
Alergeny: mleko, gluten, soja, sezam, jaja
II śniadanie: papryka surowa
Obiad:
zupa brokułowa z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz z szynki wieprzowej, ogórek konserwowy, kompot z czarnej porzeczki
Alergeny: seler
Podwieczorek:
pasta z wędzonym łososiem, ciecierzycą, jajkiem na twardo i szczypiorkiem z majonezem, masło (82% tłuszczu), herbata z cytryną
Alergeny: gluten, soja, sezam, jaja, ryba
Czwartek - 30.10.2025r.
Śniadanie:
pieczywo mieszane, masło (82% tłuszczu), jajko na twardo ze szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem
Alergeny: gluten, soja, sezam, mleko
II śniadanie: biała rzodkiew
Obiad:
zupa pieczarkowa z makaronem, śmietana 15%, ziemniaki, pulpety w sosie pomidorowym, surówka z marchewki, kompot wiśniowo - porzeczkowy
Alergeny: seler, gluten, jaja
Podwieczorek:
pieczywo mieszane, masło (82% tłuszczu), ogórek zielony, kakao
Alergeny: gluten, soja, sezam, jaja
Piątek - 31.10.2025r.
Śniadanie:
pieczywo mieszane pszenno - żytnie, żytnie, masło (82% tłuszczu), wędlina drobiowa, papryka surowa, kawa inka na mleku
Alergeny: gluten, soja, sezam, jaja, mleko
II śniadanie: jabłko
Obiad:
zupa fasolowa z makaronem, ziemniaki, panierowana smażona ryba miruna, bułka tarta, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, kompot truskawkowy
Alergeny: seler, ryba, gluten, jaja
Podwieczorek:
budyń śmietankowy, ciastko, pomarańcza
Alergeny: gluten, jaja, mleko
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
Alergeny
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹;
b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹;
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne;
4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9.Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14.Mięczaki i produkty pochodne.
(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
