Jadłospis - Domarasiewicza
Ulica Domarasiewicza: 18.11.2024 r. - 22.11.2024 r.
Listopad 2024 | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 18.11.2024 r. | Płatki kukurydziane z mlekiem (1,7), bułka kajzerka (7), serek kanapkowy naturalny (7). Marchewka -słupki. | Zupa ogórkowa na wywarze z kurczaka (marchew, pietruszka, ogórki kiszone, seler (9), natka, koper, por, ziemniaki, kurczak), makaron pełnoziarnisty z truskawkami i jogurtem greckim (1,7), kompot wieloowocowy. | Herbata z cytryną, kanapka z pieczywa żytniego (1), pasta jajeczna (3) ze szczypiorkiem. |
Wtorek 19.11.2024 r. | Kakao na mleku (7), kanapka z pieczywa owsianego (1), polędwica drobiowa, sałata. Jabłko. | Zupa brokułowa na wywarze warzywnym (marchew, pietruszka, seler (9), brokuły, natka, koper, por, ziemniaki), risotto z mięsem wieprzowym i warzywami (ryż, marchew, pietruszka koper, mięso wieprzowe), surówka z pora, marchewki i jabłka, woda cytryną i miętą. | Herbata owocowa, kanapka z pieczywa pszenno-żytniego (1) z masłem, serem żółtym (7), i papryką. |
Środa 20.11.2024 r. | Kakao na mleku (7), kanapka z pieczywa owsianego (1) z masłem, szynka wieprzową i roszponką.
| Zupa zacierkowa na wywarze warzywnym (zacierki (1), marchew, pietruszka, seler (9), por, koper, natka) gotowany filet z kurczaka z warzywami (marchew, pietruszka, cebula, natka, zioła) ziemniaki, mizeria z jogurtem greckim (7), kompot wieloowocowy. | Herbata z cytryną, kanapka z pieczywa pszenno-żytniego z pastą z wędzonej makreli (4) i cebulki. |
Czwartek 21.11.2024 r. | Kawa zbożowa na mleku (7), kanapka z chleba owsianego (1) z masłem (7), szynką z indyka i szpinakiem. Mandarynka. | Grochówka na wywarze warzywnym (groch łupany, marchew, pietruszka, seler (9), por) gulasz wieprzowy, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy. | Herbata owocowa, kanapka z pieczywa pszenno-żytniego (1), twarożek (7) z rzodkiewką. |
Piątek 22.11.2024 r. | Kasza jaglana na mleku (7) z rodzynkami, chałka z masłem (1,7). Śliwka. | Kasza manna na wywarze z kurczaka (marchew, pietruszka, por, seler (9), kasza manna (1), kurczak), filet z miruny (1,4), ziemniaki, surówka Colesław, kompot wieloowocowy. | Herbata z cytryną, kanapka z pieczywa pszenno-żytniego (1), serek kanapkowy naturalny (7), ogórek zielony. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Alergeny
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹;
b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹;
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.